DIY – Návod, jak si vyrobit vlastní (nejen) batikované triko

Batika

Chcete si vyrobit originální triko, které nikdo jiný nemá? Pak jste tu správně. Máme pro vás hned několik tvůrčích nápadů, jak hravě a snadno udělat z nudného jednobarevného trička speciální kousek. Následující tipy se vám budou hodit i jako inspirace při výrobě dárku, ať už k narozeninám nebo k Vánocům pro někoho blízkého.

Věřte nebo ne, takové z lásky vyrobené tričko udělá opravdu velkou radost. Tak jdeme na to. Zde je několik návodů, které zaručí, že vaše tvůrčí práce bude stát za to.

Návod na batikování

Metoda batikování je sice stará, ale nikdy nevyjde z módy a zvládne ji úplně každý. Existují různé způsoby, jak batikovat.

Batikování v horké lázni

Postačí vám k tomu pár věcí: 

  • bavlněné jednobarevné tričko, nejlépe světlé
  • barva/barvy na textil dle vlastního výběru (např. Iberia, Duha)
  • provázek nebo gumičky
  • gumové rukavice
  • starší hrnec na barvení
  • vařečku
  • sůl (do barvící lázně)
  • ocet (na ustálení barvy)

Nejprve je třeba zbavit se nečistot. Proto tričko, které chcete obarvit, s dostatečným předstihem vyperte v pračce, usušte a případně vyžehlete. Především úplně nová trička budou nejspíše z výroby napuštěná různými látkami, kvůli kterým by batika nemusela dobře držet.

A jdeme kouzlit. Vezmeme si provázek/gumičky a libovolně triko svazujeme. Pokud chceme kruhovitý vzor, děláme uzel provázkem. Proužky vytvoříme tak, že tričko postupně seskládáme a opět uvážeme provázkem.

Připravené triko namočíme ve studené lázni a dobře vyždímáme i s úvazy.

Dále si nachystáme ve starém hrnci horkou barvicí lázeň dle návodu. Nelekejte se, lázeň bude vždy maličko tmavší, než požadovaný odstín výsledné barvy trička. Do lázně ponoříme celé tričko a podle návodu zde necháme potřebnou dobu k obarvení. Ne déle, aby nám nechytla barva i pod úvazy. Triko vytáhneme, necháme chvíli vychladnout a poté ho namočíme pro ustálení do octového roztoku v poměru 1:20, kde ho necháme zhruba 5 minut.

Nakonec triko vyndáme a vymácháme ve studené vodě, kde ho postupně zbavíme i jednotlivých úvazů. Znovu ho lehce vymácháme, neždímeme a rovnou ho pověsíme a usušíme. Suché triko vyžehlíme a tím barvu zafixujeme. Pokud je z trička stále cítit ocet, znovu ho vypereme.

Batikování za studena

Nachystejte si: 

Tričko si libovolně zavážeme či zakolíčkujeme, namočíme do studené vody a lehce vyždímáme. Vezmeme si štětec, houbičku, aplikátor nebo injekční stříkačku s barvou a začneme nanášet na triko libovolné barvy dle výběru. Pokud je to třeba, opět barvy zafixujeme ustalovačem (záleží na značce a typu barev). Hotové triko vymácháme a necháme uschnout.

Odbarvování Savem

Postačí vám k tomu pár věcí:

  • bavlněné jednobarevné tričko, ideálně tmavé syté barvy
  • savo
  • gumičky, provázky, kolíčky, šablonky (doporučujeme pěnový papír)
  • gumové rukavice
  • rozprašovač, houbičku

!POZOR – Při tomto postupu vždy používejte gumové rukavice a ideálně oblečení vhodné ke zničení!

Na triko uděláme úvazy nebo si na něj nalepíme šablony, abychom dosáhli požadovaných vzorů.

Připravíme si roztok z naředěného či neředěného Sava, podle toho, jak sytý výsledek potřebujeme. Rozprašujeme nebo nanášíme roztok houbičkou. Během nanášení Sava vždy chvilku počkáme, než se objeví výsledek. Díky tomu se můžeme rozhodnout, zda s nanášením budeme pokračovat nebo už je výsledek podle našich představ.

Výsledné triko vymácháme a vypereme (pozor, raději samotné, abychom si neodbarvili od Sava další kousky oblečení).

Malování na tričko nejen s dětmi

Pokud chcete na tričko kreslit, ale netroufáte si na úplnou vlastní kresbu, máme pro vás řešení. Nechte si u nás natisknout vzor na triko jako omalovánku a ten vybarvěte pomocí fixů nebo barev na textil. A bavit to bude určitě i vaše děti.

Trička na vybarvení najdete na našem e-shopu a nebo si vložte na tričko vlastní omalovánku jako obrázek. 

Tričko omalovánka Dinosaurus
Tričko omalovánka Jednorožec
Tričko omalovánka Kolonakladač

 

Tričko s vlastní mandalou

A co takhle zkusit tričko s mandalou? Mandaly teď frčí a krok mimo s nimi rozhodně neuděláte, protože vypadají skvěle. Ať už výsledné tričko bude pro vás, mamku nebo kámoše, bude se rozhodně vyjímat na každém z nich.

Zkuste si nakreslit vlastní motiv mandaly a nebo využijte naši šablonu k vymalování. Inspirovat se také můžete zajímavými vzory mandal. My vám mandalu potiskneme na tričko a vy ji v pohodlí svého domova vybarvíte! A pokud nechcete vybarvovat mandalu ručně, můžete ji vybarvit rovnou v našem kreatoru, kde si můžete navolit své oblíbené barvy.

Tričko s mandalou

Vlastní kresba – tričko na míru

A víte, co taky umíme? Potisknout vám na tričko vlastní kresbu. Pokud máte malé děti nebo sourozence, mohou něco namalovat na papír a my obrázek vytiskneme na tričko. A rovnou máte originální dárek třeba pro babičku. Koukněte na náš návod jak vytvořit vlastní tričko a vložte fotku své kresby jako obrázek. Pokud budete chtít odstranit pozadí, mrkněte na naše tipy jak odstranit pozadí, nebo jednoduše zaklikněte v košíku "odstranit pozadí" a my tu práci za vás uděláme. Nebo se na nás obraťte a my vám rádi poradíme co a jak!

Tričko s kresbou 1
Tričko s kresbou 2
Tričko s kresbou 3
 

Ať už budete tvořit cokoliv, nezapomeňte vybrat vhodné tričko. A pokud zrovna žádné ideální nemáte po ruce, v naší nabídce triček si určitě vyberete! A nebojte se experimentovat s většími velikostmi. Oblečení OVERSIZE je nejen pohodlné na doma či na spaní, ale je i trendy. Vzít si ho klidně můžete do školy i na ven s kamarády. 

Vytvořit tričko s vlastním obrázkem