Jak odstranit pozadí obrázku? Tipy pro začátečníky i pokročilé (NÁVOD)

Potřebujete se zbavit pozadí obrázku, ale nevíte, jak na to? Sepsali jsme pro vás několik tipů, díky kterým si s tímto na první pohled složitým úkolem hravě poradí každý. Vyberte si odstraňovač pozadí, který vyhovuje nejen vašim potřebám, ale i dovednostem.

  1. Online editor Photopea (mírně pokročilý)
  2. Online editor Pixlr (začátečník)
  3. Online editor Canva (začátečník, placené)
  4. Grafický editor Photoshop (pokročilý, placené)
  5. Grafický editor Gimp (pokročilý)
  6. MacOS Náhled (začátečník)
  7. Windows Malování (mírně pokročilý)

Odstranění pozadí online a zdarma

Online editorů, které vám pomohou odstranit pozadí z fotky nebo obrázku, je k dispozici mnoho. Vybrali jsme pro vás dva z nich, které jsou zdarma a přidali jsme jeden placený, ale zato oblíbený nástroj. Všechny jsou uživatelsky více než přívětivé a navíc jsou v češtině.

1. Photopea: webový ekvivalent Photoshopu

Možná vás překvapí, že za tímto grafickým editorem stojí český vývojář Ivan Kuckir. Program přezdívaný “Český Photoshop” nebo také “Webový Photoshop” je zdarma, beží kompletně ve webovém prohlížeči a pro jeho spuštění nemusíte instalovat žádné další aplikace a doplňky do prohlížeče. Photopea je vhodná spíše pro pokročilejší uživatele. Pozadí totiž neodstraní zcela za vás. U jednodušší grafiky odstraníte pozadí na pár kliknutí, u složitější si s tím už budete muset dát trošku práce. Výsledek ale bude rozhodně stát za to!

2. Pixlr odstraní pozadí za vás

bezplatným editorem Pixlr odstraníte pozadí obrázku raz dva, a to nejen u jedné fotografie, ale hned u několika obrázků současně. Stačí obrázky nahrát a editor se o vše postará sám. Pokud nejste s výsledkem spokojeni na 100 %, můžete sami doladit drobné nedokonalosti. Jedná se tedy o velmi jednoduchý a intuitivní nástroj, který je vhodný pro úplné začátečníky. Výhodou je, že ho můžete používat i na mobilních zařízeních.

Tip pro začátečníky: Upravený obrázek uložte ve formátu PNG, jedině tak zůstane obrázek bez pozadí.

3. Pro grafiky amatéry je tu Canva

Skvěle si s odstraněním pozadí poradí i Canva, která podobně, jako Pixlr vše odmaká za vás. Je tedy vhodná i pro člověka grafikou nepolíbeného. Stačí nahrát fotku, kterou chcete upravit nebo ji vybrat přímo v databázi Canvy a na kartě Efekty vybrat odstraňovač pozadí. Jistě vás potěší, že si Canvu můžete stáhnout i do mobilu. Jedinou stinnou stránkou je, že možnost odstranit pozadí se vám zpřístupní pouze v placené verzi Canva Pro

Odstranit pozadí ve Photoshopu? Chce to trošku cviku

Většina grafických editorů, které jsou určené pro profesionály, nejsou k dispozici online, ale budete si je muset stáhnout přímo do počítače. Na oplátku budete mít k dispozici nespočet různých funkcí, mezi které samozřejmě patří také možnost odstranění pozadí. Uvádíme opět placenou i neplacenou verzi. Výběr je už jenom na vás.

4. Photoshop: Rolls Royce mezi programy na úpravu fotek

Photoshop v našich tipech nesmí chybět. Používá se především na úpravu fotografií, ale možností využití má mnoho. Jde o placený grafický editor od společnosti Adobe, který je využívaný profesionály nebo pokročilými uživateli. Způsobů, jak ve Photoshopu odstranit pozadí, je více. Pro vás jsme vybrali ten nejjednodušší z nich.

5. GIMP: zjednodušená free verze Photoshopu

Pokud se vám nechce platit za Photoshop, můžete pro odstranění pozadí využít například GIMP. Photoshop je sice v úpravě fotografií jasnou jedničkou, GIMP je ale jeho slušnou alternativou. Navíc je zdarma, a to je příjemný benefit. Nicméně i v tomto případě je editor spíše pro pokročilejší uživatele.

S pozadím si poradí i programy Microsoftu nebo Applu

Nechce se vám stahovat editor pro grafiky ani hledat online odstraňovač pozadí? Apple i Microsoft mysleli i na tohle, stačí mrknout do programů ve vašem počítači. Je to ihned dostupné a zdarma.

6. Pro Jablíčkáře: Jak odstranit pozadí na Macu?

Díky aplikaci Náhled odstraníte pozadí obrázku velmi jednoduše a rychle. V aplikaci vyberete nástroj pro odstranění pozadí a tahem vyznačíte vše, co chcete odstranit. Výsledek je, co do kvality, překvapivě dobrý a postup hravě zvládne i začátečník.

7. Pozadí odstraníte dokonce i v Malování

Z programů, které najdete v balíčku od Microsoftu, si s pozadím poradí například Malování. To můžete využít, pokud z obrázku chcete ponechat nějaké pravidelné, jednoduché tvary. Pokud je obrázek složitější, doporučujeme raději pozadí odstranit v Malování 3D. Pozadí jde odstranit také v PowerPointu. Všechny postupy potřebují alespoň mírně pokročilou znalost programu. Ani jeden však pozadí neodstraní na jedno kliknutí. Výsledek nejspíš nebude dokonalý, ale pokud je to pro vaše potřeby dostačující, proč to nevyužít.

TIP: Nemáte čas projíždět návody a potřebujete rychle vytvořit potisk na tričko bez pozadí? Nechte to na nás! Při vytváření objednávky zaškrtněte v košíku možnost “Odstranit pozadí” a náš grafik se o vše postará. Výsledek bude perfektní a pro vás naprosto bez práce.

Jdu vytvořit potisk