Z výroby

Myslíte, že se dá tričko složit za 5 sekund?

Den co den odesíláme do vašich domovů desítky triček. Abychom jejich skládáním nezabrali celý den a mohli jsme pro vás chystat různé novinky, naučili jsme se menší trik, jak skládání urychlit.

Nejjednodušší trik na skládání, který si oblíbili hlavně mladí, je hodit tričko třeba přes židli. Vyřešeno. Jenže přidávat ke každému tričku ještě navíc židli by bylo malinko nepraktické. Představte si pošťáka, jak se dře s ohromným balíkem. Vy ho převezmete a po rozbalení zjistíte, že v něm je tričko přeložené přes židli. To by asi nešlo.

Existuje i elegantnější řešení. Při správném úchopu třikrát máchnete rukama a tričko se poskládá samo. To se pak vejdete i do 5 sekund.

Podívejte se, jak to jde šikovné kolegyni Verče

Číst dál »

Věděli jste, že se tričko 3x zapotí pod lisem rozpáleným na 175 stupňů?

Zajímá vás, čím vším si musí tričko projít, než se dostane k vám? Vy už víte, že se barevný potisk na barevném tričku skládá ze 2 vrstev. Pojďme si teď ukázat, jak je to s tím rozpáleným lisem.

Každé tričko bez rozdílu barvy či velikosti musí třikrát projít velkou žehličkou, které se odborně říká fixační lis. Poprvé jen krátce. Zhruba na 5 sekund. To, aby se tričko srovnalo po očištění od různých chloupků a nitek.

Druhé lisování už je mnohem důležitější, proto trvá také déle – přibližně 30 sekund. Jeho účelem je zafixovat do látky nanesenou penetraci, která je klíčem ke zdařilému potisku.

Nakonec se tričko pod rozpálenou deskou fixačního lisu ohřeje nejdéle. Třetí kolo totiž následuje po tom, co tričko vyleze z tiskárny s hotovým potiskem. Ten se musí ještě zažehlovat 130 sekund, aby na tričku vydržel co nejdéle. To vše při teplotě 175 stupňů.

Výjimkou jsou bílá trička nebo trička s pouze černým potiskem. Ta se díky tomu, že mají jednovrstvý potisk, lisují v posledním kroku pouze 75 sekund.

Chcete mít z trička radost co nejdéle? I vy se o tričko pěkně starejte. Nechte si poradit, jak se má prát a žehlit.

Mrkněte na sestřih, jak se tričko lisuje

Číst dál »

Věděli jste, že se fotka na tričku skládá ze dvou vrstev?

Při odesílání každého trička si představujeme, jakou máte radost, když ho poprvé uvidíte. Napadlo vás někdy, co všechno předchází tomu, než se k vám dostane? Postupně vám ukážeme, jak přímý digitální tisk triček probíhá.

Výhodou této technologie je, že dokáže vytisknout úplně cokoliv. Od jednobarevných nápisů přes jednodušší grafiky až po fotografie. Samotný tisk ovšem nějakou chvíli trvá. Na tričko se nanášejí dvě vrstvy. Nejprve se nanese bílá a ta se ve druhém kroku teprve obarví.

Ptáte se proč? Kdyby se tisklo bez bílého podkladu, barvy látky a inkoustu by se smíchaly. Modré nebe by pak například na žlutém tričku vypadalo jako zelená tráva. Bílý podklad zajistí, že výsledná barva vypadá tak, jak má.

Malou výjimkou jsou bílá trička. Na ně se podkladová vrstva nanášet nemusí, bylo by to nošení dříví do lesa.

Podívejte se na zrychlené video, jak se bílá vrstva obarví

Chcete tričko s vlastní fotkou? V našem online tvořiči si ho můžete vyrobit. A pokud si nebudete vědět rady, jak na to, mkrněte na návod: Jak vložit svou fotku na tričko.

Vložit fotku na tričko

Číst dál »

1