Vánoční speciál: Nejhezčí vánoční filmy a pohádky na tričku

Blíží se období Vánoc a samozřejmě i filmových večerů. Odpoutejte se od každodenní rutiny, usedněte pohodlně do svých křesel v oblíbeném tričku a nechte se vtáhnout do světa těch nejlepších vánočních filmů i tradičních českých klasik.

Co se v článku dozvíte?

  • Jaké jsou nejlepší komedie a vtipné vánoční hlášky
  • Které české vánoční pohádky jsou nejoblíbenější
  • Zajímavý tip pro ty z vás, kteří už zhlédli snad všechny filmy

Nestárnoucí vánoční klasiky

1. Sám doma (1990)

Filmová komedie Sám doma byla tak populární, že dostala několik pokračování včetně Sám doma 2: Ztracen v New Yorku či Sám doma 3: Kevinova Vánoční Katastrofa. Tričko s obličejem Kevina McCallistera a jeho legendárním výrazem tak nesmí chybět v naší nabídce.

Harry, jdu do baráku (Sám doma)
Veselé Vánoce (Sám doma)
Kevin (Sám doma)

2. Grinch (2000)

Jim Carrey v hlavní roli Grinche dodává filmu nepopsatelně absurdní vánoční atmosféru, která roztančí i ty největší “Grinche” v srdci. A pro takové škarohlídy je tu vtipné tričko s textem "Než si dám kávu, jsem jako Grinch".

3. Vánoční koleda (2009)

Příběh je až na několik odlišností ztvárněný podle povídky Vánoční koleda anglického spisovatele Charlese Dickense o lakomém, starém lichváři, který nenávidí všechno a všechny.

4. Karlík a továrna na čokoládu (2005)

Pohádkový svět Willyho Wonky je v průběhu Vánoc ještě kouzelnější. Film zachycuje magii a radost Vánoc. Příběh je plný nezapomenutelných vizuálních zážitků, které dodají vašim Vánocům zvláštní šmrnc.

Zajímavost: Pro natáčení filmu bylo potřeba vycvičit 40 živých veverek. Jejich výcvik zabral 19 týdnů. 🐿️

5. Vánoční skřítek (2003)

Film kombinuje humor, vánoční atmosféru a poselství. To ho činí klasickým vánočním hitem, který je oblíbený mezi různými generacemi. Vánoční skřítek je kombinací kontrastů, naivity a vánočního nadšení, které nesmí o svátcích chybět.

Tričko s nápisem "Santa, I Know Him!" je inspirováno naivním Buddyho výkřikem.

6. Rolničky, kam se podíváš (1996)

Jde o povedenou parodii na komerční aspekty Vánoc a stres spojený s tímto svátkem. Film se snaží sdělit myšlenku, že Vánoce by měly být o lásce a vzájemném porozumění. Rozhodně by neměl chybět ve vašem vánočním seznamu filmů.

České vánoční filmy

Jako první vás určitě napadnou Pelíšky (1999). Česká kinematografie má ovšem bohatou tradici ve vytváření pohádek. A vánoční doba je pro ně ideálním obdobím. Zde je seznam těch nejoblíbenějších:

  • Tři oříšky pro Popelku (1973)
  • Anděl Páně (2005)
  • S čerty nejsou žerty (1984)
  • Byl jednou jeden král (1954)
  • Ať žijí duchové (1977)
  • Šíleně smutná princezna (1968)
  • Princezna se zlatou hvězdou (1959)
Tričko Tři oříšky pro popelku
Tričko Je to rebel

TIP: Filmový maraton pro nadšence

Filmový maraton stojí za to zažít! Nejenže si pamatujete předešlé díly, ale máte možnost sledovat vývoj postav a děje v průběhu několika hodin nebo dnů. Hlubší ponoření vám umožní lépe vnímat detaily a všechny nuance, které byste jinak mohli přehlédnout.

1. Harry Potter

Chcete zhlédnout Harryho Pottera? Začněte u filmu Fantastická zvířata a kde je najít (2016) a Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018). Filmy se odehrávají v období před filmovou sérií Harryho Pottera a sledují dobrodružství Newta Scamandera, autora knihy Fantastická zvířata a kde je najít, kterou studují studenti na Bradavické škole čar a kouzel.

Samotná série Harry Potter (2001-2011) má celkem osm filmů, což je více než 19 hodin čistého času.

Tričko Bradavice
Tričko Espresso patronum
Vánoční tričko Harry Potter

2. Star Wars

Série má tři trilogie, několik samostatných filmů a televizních pořadů. Pokud byste chtěli zhlédnout pouze hlavní filmy, bude vám to trvat kolem 22 hodin. Pokud byste zahrnuli i všechny ostatní filmy a seriály ze světa Star Wars, trvalo by to výrazně déle. V každém případě doporučujeme udělat si plán.

Filmy můžete sledovat podle roků vydání jednotlivých epizod, nebo podle jejich číselného pořadí. Fanoušci se ale přiklání k pořadí podle data vydání tak, jak to původně oscarový režisér zamýšlel.

V tabulce najdete všechny filmy ze světa Star Wars včetně trilogií.

Star Wars
Původní trilogie Nová naděje (1977) Impérium vrací úder (1980) Návrat Jediů (1983)
Prequelová trilogie Skrytá hrozba (1999) Klony útočí (2002) Pomsta Stínů (2006)
Sequelová trilogie Síla se probouzí (2015) Poslední z Jediů (2017) Vzestup Skywalkera (2019)
Ostatní filmy Klonové války (2008) Rogue One: Star Wars Story (2016) Solo: Star Wars Story (2018)
Dětské body Star Wars
Star Wars tričko Yoda

3. James Bond

Série Jamese Bonda, známá jako "Bondovky," zahrnuje mnoho filmů, které byly vytvořeny v průběhu několika desetiletí. Doba potřebná k tomu, abyste si všechny tyto filmy prohlédli, se bude lišit v závislosti na tom, které filmy zahrneme. Zhlédnout hlavní filmy (celkem 25 celovečerních filmů) by trvalo kolem 53 hodin čistého času. Tento odhad samozřejmě nezahrnuje přestávky, které byste si během takového maratonu pravděpodobně dopřáli.

Čeká vás tedy 53 hodin akce, špionáže a elegantních vycházek s martini.

4. Piráti z karibiku

Příběh kapitána Jacka Sparrowa nabízí mnoho dobrodružství a zábavy. Čas potřebný k prohlédnutí všech filmů ze série Piráti z Karibiku je přibližně 11 hodin a 28 minut.

5. Marvel – Marvel Cinematic Universe (MCU)

MCU zahrnuje mnoho superhrdinských filmů, které jsou propojeny do jednoho společného filmového světa. Pokud byste chtěli zhlédnout všechny “Marvelovky”, trvalo by to několik dní (zhruba 60 hodin bez přestávek na jídlo a spánek). Můžete si naplánovat maraton postupně třeba po několika týdnech, abyste si užili každý film. Nebo můžete zhlédnout jen nejoblíbenější série o Iron Manovi, Avengers, Thorovi a dalších.

Tričko Groot size
Iron man tričko
Tričko Superman táta

6. The Lord of the Rings / Hobbit

Posledním naším tipem je Pán prstenů. Tyto filmové série jsou založeny na dílech J.R.R. Tolkiena a sledují epická dobrodružství ve Středozemi. Celkový čas potřebný k zhlédnutí všech těchto filmů by byl kolem 20 hodin a 10 minut. To zahrnuje všechny tři filmy ze série Pán prstenů a všechny tři filmy ze série Hobit.

Jsem Hobbit
Tričko LOTR Neprojdeš dál
Dětské tričko LOTR

Ať už se pustíte do kterýchkoliv filmů z nabídky, buďte připraveni na nezapomenutelná dobrodružství, smích, dojemné okamžiky a kouzlo světů, které filmová plátna nabízejí. Nechť každý filmový večer přinese radost, pobavení a společně strávený čas s blízkými.

Přejeme vám hodně zábavy a pohodové filmové chvíle!

Chcete svým blízkým darovat něco speciálního? Zjistěte, jaký film či seriál z celého srdce milují, a proměňte jejich Vánoce v nezapomenutelný zážitek. Darujte jim tričko s filmovými motivy.

Filmová trička