Tipy na dárky, které potěší

Dárky pro muže   Dárky pro ženy   Dárky pro děti   Dárky pro kohokoli 

Praktický návod, jak vybrat ten nejlepší dárek na jakoukoliv příležitost

Dárky k narozeninám nebo k Vánocům nebo k jakékoli jiné příležitosti mají být krásnou záležitostí jak pro obdarovaného, tak pro toho, kdo obdarovává. Tak proč je okolo toho někdy tolik stresu? 

🎄 Skvělý tip! Vyzkoušejte našeho nového dárkového průvodce.

Tipy na dárky (PRŮVODCE)

Já Vám řeknu, co je jeden z možných stresorů. Kdo z vás nikdy na otázku „Co by sis přál?“ neslyšel odpověď „Já nic nechci/nepotřebuju, já všechno mám“? Doufáte, že si druhý řekne, co by ho potěšilo, ale on to vlastně ani sám mnohdy neví - nebo tedy lépe řečeno to neví v ten moment, kdy se ho každý ptá, co by si přál, protože přece bude mít narozeniny, protože přece budou Vánoce a podobně.

Dárky našich zákazníků
Radost z dárku, je důvod proč to děláme!

Chceme koupit něco užitečného, ale...

Můj osobní názor je ten, že se mnohdy ptáme proto, že se chceme trefit do vkusu druhého. V realitě se ale může dít to to, že obdarovávaného i sebe okrádáme o tu krásu z dárku, o rituál vymýšlení toho nejlepšího dárku a o ten moment, kdy ho druhý rozbalí – o jeho unikátní autentickou reakci.

Mnoho z nás se při výběru dárku spoléhá buď na přání obdarovaného nebo na vyhledávání na internetu. Není nic jednoduššího než napsat do Googlu „dárek pro muže, dárek pro ženu, dárek pro dítě…“, ale víte co si myslím? Že tyhle všeobecné tipy strýčka Google nejsou vlastně vůbec osobní.

Jasně, potěší, ale na kolik opravdu odráží to, co pro Vás druhý znamená? Nakolik vypovídají o tom, co jste s druhým zažili? Jak moc svědčí o tom, že druhého opravdu znáte?

To, co Google vyhledá, jsou pouze obecné dárky, které neurazí, ale nenadchnou. Každý může mít radost z ponožek, z láhve oblíbeného alkoholu, příjemného parfému nebo voucheru do restaurace. Ale ruku na srdce - vzpomenete si za několik let, že jste takový dárek dostali, a vzpomenete si také od koho?

Jak dárkem opravdu potěšit? Naučme se nad dárky přemýšlet

To, čeho bych ráda pomocí tohoto článku docílila je naučit vás, jak pořídit dárek pro muže, ženu, kamaráda, tatínka, maminku, dítě, kolegu, prostě pro kohokoli, ale tak, aby na ten dárek nikdy nezapomněli a zároveň byl v souladu s jejich osobností.

A jak na to? Níže se dozvíte něco o psychologii dárku a povíme si o tom, jak vybrat ten nejvhodnější dárek pro muže, ženu, dítě a v podstatě pro kohokoli.

Jinými slovy dostanete jeden z možných manuálů „Jak koupit ideální dárek“.

Dárek pro muže

Nejdříve se pojďme podívat na mužskou část pokolení. O mužích musíte pochopit jednu zásadní věc – jsou praktičtí a rádi debatují se svými kamarády.

Pro muže tedy nedává smysl kupovat cokoli, pro co nenajde praktické využití nebo cokoli, co je příliš obyčejné a nestojí za zmínku. Samozřejmě, každý muž je originál a vůbec se to, co se píše níže, nemusí do vašeho obdarovávaného objektu trefit – v takovém případě nezoufejte. Originálům se budeme věnovat později v obecných doporučení na konci článku. Když se neinspirujete tady, tak níže rozhodně ano.

Muž je lovec

Muži jsou od počátku lovci, nejsou sběrači jako my ženy. Krásný příklad jsou nákupy. Slyšeli jste už tu moudrou pravdu, že žena dokáže vybírat tričko pět dní a nosit ho pět minut a muž dokáže vybírat tričko pět minut a nosit ho celý život?

A tak to fakt je.

Tipy od nás: 5+1 neoblíbenějších dárků pro rybáře

Dát muži něco praktického, co opravdu využije, znamená ušetřit mu stres a starosti. Kdykoli muž nemusí jít nakupovat něco, co potřebuje, je to pro něj úlevou.

U mužů se tedy zaměřte v prvé řadě na to, co potřebuje, co pravidelně využívá, co je praktické a co určitě minimálně několikrát do roka vytáhne.

I muž má své koníčky

Možná můžete namítat tím, že jste několikrát viděli chlapa, co surfuje po e-shopech a hledá x obdobných produktů, studuje různé odlišnosti a specifika, cenu, varianty, a o jedné věci si zjistí snad všechny dostupné informace, než dojde k nákupu.

Ano, ale to už se bavíme o tom druhém případu - muž rád debatuje se svými kamarády. Muž, který si takto něco hledá, většinou hledá něco, o čem pak sáhodlouze může svým kamarádům povídat.

Ideálně, když může zmínit, že toto je lepší než toto, protože to má tuhle vlastnost a podobně. Muži takto většinou hledají různé technické věci a vychytávky (elektronika, auta, mobil, GPS, software) nebo něco ke svému koníčku (nejlepší lano na lezení, nejlepší lyže, brusle...doplňte si).

Tohle většinou bývají věci, které jsou tématem hovoru s kamarády. Už jste slyšeli chlapy mluvit o novince, kterou do svých aut začalo dávat BMW (je to příklad, nemám vlastně vůbec páru o novinkách BMW :))? A taky jste se po druhé větě ztratili? A taky jste po hodinové konverzaci na stejné téma odcházeli z hovoru s hlavou jako balon a s totálním nepochopením toho, o čem to sakra mluví? 

Tak to je přesně ono.

Praktické, využitelné = ideální

Pojďme si to shrnout – ideální dárek pro muže by měl být praktický a ulehčí mu život, ale také může být důvodem pro to vytahovat se před kamarády, může být předmětem jejich hovoru a rozhodně to může být něco, co má rád, čemu fandí, o čem si rád povídá, a o čem si nejspíš neustále čte každou možnou novinku – dárek pro muže musí být zážitek, o který se rád bude dělit

U nás ve firmě bychom k tomuto vytvořili jednoduchý potisk na tričko.

Tip: Věděli jste, že existuje několik technologií na potisk triček?

Dárky pro ženy

Pojďme se podívat na něžnější část pokolení. Opět úvodem poznamenám, že u žen platí dvojnásob, že jsou jedinečnými bytostmi, proto pokud svoji ženu v následujících řádcích nepoznáte, scrolujte až na konec článku k obecným radám.

Úvodem si musíme o ženách uvědomit jednu věc – dárek, který potřebuje, není pro ženu dárkem v pravém slova smyslu.

Jistěže ženy jsou praktické, a když říkají, že chtějí tento hrnec, tak ho skutečně chtějí a potřebují, ale i přesto tento dárek nepotěší jejich srdce a jejich vnitřní ženu.

Pánové, je to takový malý chyták.

Tedy uveďme na pravou míru, že nic nepokazíte tím, když koupíte „jenom“ ten hrnec, ale rozhodně si šplhnete víc, když k tomu hrnci koupíte také něco, co žena nepotřebuje. U žen totiž většinou platí to, že její srdce nejvíce potěší dárky, které nepotřebuje, ale které si zaslouží.

Žena chce pozornost

Většinu žen nejvíce potěší, pokud jim vyjádříte pozornost, obdiv a uděláte něco, čím podtrhnete jejich ženskost. Ano, správně tušíte - můžu mluvit o špercích, kabelkách, botech a tak dále, ale také vlastně o čemkoli jiném, jako je obyčejná květina nebo masáž. Tohle všechno jsou věci, kterým dáváte ženě najevo, že ji vidíte, že vidíte její ženskost. A věřte pánové, že tohle ženy baví.

Žena jako sběratelka

Většina žen jsou také sběratelky, které nikdy neomrzí jít na nákup. Pozorně sledujte, co vaše žena sbírá (čeho má nejvíce). Jsou to právě ty zmíněné boty, kosmetika nebo něco jiného?

Nenápadně vyzvídejte, kam nejraději chodí nakupovat a potom (a pozor, toto je další chyták) s ní do toho obchodu běžte a řekněte, že zaplatíte útratu do výše x. Pokud si chcete práci ulehčit, dejte jí jen poukázku, ale pokud ženu při jejích „sběratelských“ aktivitách ještě navíc podpoříte svoji přítomností a pozorností, vytvoříte pro ni zážitek – může mít totiž pocit, že sbírá pro vás (jste-li muž, partner) nebo může mít pocit, že dostává pozornost a prostor pro sebe (jste-li kamarád nebo kamarádka). Potom jí můžete říkat, jak jí tohle sluší apod.

Právě esence toho „jsem tu s Tebou“ je více než tisíc dárků. A navíc žena obohatí svoji sbírku o další předmět do kolekce – žena nikdy nemá dost x (doplňte si dle znalosti své ženy).

Žena dává návod v každé větě

Všeobecně platí, že ženu byste měli poslouchat. Obyčejné „tohle se mi líbí“ je vlastně návodem k tomu „tohle bych si přála“.

Co žena vyhledává na internetu, na co kouká, to by si většinou také přála.

Většinou kamarádky ví, co by ženu potěšilo. A když byste náhodou nepřišli na žádný hmotný dárek, každou ženu potěšíte tím, že jí dáte čas pro sebe a pro relaxaci. Ať už to bude formou toho, že nabídnete, že s dětmi odjedete na víkend a ona si užije čas doma, nebo formou toho, že se nabídnete, že celý týden budete umývat nádobí.

Každá volná chvíle navíc pro ženu je totiž podnětem k tomu, aby si odpočinula a mohla rozdávat více sama ze sebe. A to ženám dělá velkou radost.

Ženy jsou něžná stvoření a dárky pro ně musí tuto myšlenku odrážet. Musí dávat najevo, že ženu vnímáte, posloucháte, znáte, a že jí chcete dopřát něco, co má ráda.

Nemusíte se snažit být ani příliš originální, mnohdy ženu potěší jednoduché věci, avšak musí to být ty, které má ráda a musí z nich být patrné, že vy máte rádi ji.

Od nás Vám můžeme k ženám dát jednu radu:

Tip: Věděli jste, že si můžete vyrobit i tričko s fotkou? Buďte originální!

Dárky pro děti

Tuhle skupinu dárků mám osobně nejraději. Nejenom že děti mají radost téměř ze všeho, ale obdarovat dítě a sledovat jeho rozzářená očka je pro mě osobně pocit, který je vážně k nezaplacení.

Také dát dárek dítěti a vůbec ho vymyslet je celkově nejvíce jednoduché a hlavně hravé!

O dětech si musíme uvědomit jednu věc –umí si o dárek říct. Děti moc dobře ví, co chtějí. Většinou to ví proto, že se jim něco vizuálně líbí, viděli něco v televizi nebo na internetu a prostě to chtějí, protože to zrovna letí. Také většinou děti chtějí to, co mají jejich kamarádi, vrstevníci. Bohužel také většinou platí, že děti chtějí něco, co je vážně drahé.

Inspirace kamarády jako udávání směru

Záleží na stáří dítěte. U menších dětí bude platit inspirace jeho kamarády a touha mít něco, co mají oni (tohle samozřejmě do určité míry platí i u starších dětí, akorát se mění produkt z hraček na cokoli jiného – u mojí dvanáctileté sestřenice to jsou boty Nike).

U starších dětí už můžete počítat s nějakým jejich koníčkem. Koníčky děti začínají mít zhruba od čtyřech let. Většinou jsou to věci, o kterých často mluví - dinosauři, policajti, hasiči, auta apod. Tím vám dávají v podstatě tip na dárek.

Rodič jako tip

Pokud se nejedná o vaše dítě, pak vám dají tip rodiče. Ti totiž většinou celé dny poslouchají o novém Legu Technik a podobně.

Také se jednoduše stačí zeptat dítěte.

Dítě nepozná váš záměr, že se vyptáváte proto, abyste mu mohli něco koupit. Ani dokonce, když se dítěte zeptáte: „A to by se ti líbilo mít doma tuhle panenku?“, tak neprokoukne, že se ptáte, abyste mu ji koupili.

Prostě naprosto jednoduše – zjistěte si, co letí ve věkové skupině dítěte. Zjistěte, jaké má dítě koníčky nebo se zeptejte rodiče, po čem dítě touží. A následně mu pořiďte něco souvisejícího.

Pokud nemáte peníze na nové Lego, tak ho vezměte do muzea Lega. Buďte kreativní. Děti ocení cokoli – děti totiž fascinuje svět, protože ho ještě neznají. Tak jim ho ukažte.

Ukažte dětem svět a buďte kreativní

Kupříkladu můj tehdy desetiletý bratr měl nesmírně rád vlaky. Říkal, že chce být strojvůdcem. Doma měl vlaků hromady a hrál si s nimi sporadicky. Na jeho narozeniny jsem ho vzala do muzea vlaků, kde si sedl do lokomotivy a hrál si na to, že je strojvůdce. Dnes mu je třináct a pořád mluví o tom božím dárku, který jsem mu dala - sedět v lokomotivě.

Takže o dětech si pamatujte jedno - ukažte jim svět z pohledu toho, co je baví, co milují. Nebo jim kupte něco, co si sami přejí, o čem mluví. Svými dárky je rozvíjejte a buďte kreativní, to děti ocení.

Děti jsou dárečky samy o sobě. To ostatně potvrzuje i další z našich moudrých triček: 

   

Dětská body s potiskem

Dárky pro kohokoli obecně - psychologie obdarovávání

Jak bylo slíbeno, zde jsou obecné tipy pro případ, že jste nenašli, co jste potřebovali, výše. Samozřejmě výjimka potvrzuje pravidlo, a tak se i mezi obdarovanými najdou originály, které si zaslouží speciální péči. Takže si pojďme něco říct o dárcích obecně a pojďme pochopit, o čem ty dárky vlastně jsou.

Změňte pohled na věc

Mnoho lidí bere dárek jako nutné zlo - tedy jeho pořízení. Jsou i tací, kteří berou i získaný dárek jako něco obtěžujícího, protože vlastně nic nechtěli a zas mají jen něco, co jim bude překážet (ano, i tací lidé jsou).

Ze všeho nejdříve je fajn změnit na dárky jako takové pohled.

Když totiž něco nemáte rádi, tak to nikdy nebudete dělat dobře. Jinými slovy, když budete na nákup dárků nahlížet jako na nutné zlo, pravděpodobně se vám nepodaří koupit skvělý dárek, který nadchne, protože do toho prostě a jednoduše nedáte tu správnou energii.

Dávání dárku můžete brát jako rituál, kterým vyjádříte druhému, že ho máte rádi, že vám na něm záleží. Berte dárek jako příležitost, kdy uvidíte radost v něčích očích, kdy pomocí jednoho předmětu vyjádříte, co pro druhého chcete. Naučte se mít dárky rádi – je to jeden ze způsobů, jakým k druhým promlouváte.

Jak dobře mě znáš, takový dárek koupíš

Také si pamatujte, že dárek není o tom, že budu mít něco rychle z krku, ale dárek vyjadřuje, jak dobře druhého znáte. Stačí tedy druhého poslouchat a pamatovat si (komu nejde pamatování, může si zapsat do notýsku). Většinou také platí to, že člověka napadá hromada dárků, co by si přál, zrovna když nemá žádné narozeniny, a pak až přijdou, tak najednou zase neví nic.

Poslouchejte tedy bedlivě, zapisujte si všechny nápady nebo indicie.

Všeobecně potom mohu doporučit následující body, které můžete při výběru dárků vzít v potaz:

  • Darujte něco, co souvisí s koníčkem obdarovaného.
  • Darujte zážitek, který chtěl obdarovaný mít.
  • Má-li obdarovaný něco rád, darujte mu to v jiné formě (vaří-li ráda žena, vezměte ji na kurz vaření, pokud muž rád jezdí na kole, vezměte ho na výstavu Historie cyklistiky) – zkrátka, darujte to, co má druhý rád, v nečekané formě, nečekaným způsobem. Rozšiřte mu obzory a buďte originální.
  • Ptejte se průběžně, co se druhému líbí. Když začne o něčem mluvit sám, vyptávejte se a zapište si.
  • Využijte toho, co o člověku víte, jak ho znáte a dejte mu něco, co ladí s jeho osobností.
  • Dejte něco, co pomůže – ať už uvolnění do stresu, nějaké chytré udělátko na usnadnění každodenního života nebo třeba hezkou chvilku.
  • Zážitek je více než tisíc slov – závěrem si pamatujte, že darovat zážitek = darovat vzpomínku. Pokud už nevíte co by, přikloňte se k zážitku, ten si totiž lidé budou pamatovat celý život.

Malý dárek pro každého na závěr

Dávání dárků je radost. Snažte se to nebrat jako povinnost. Dívejte se kolem sebe a poslouchejte svoje blízké, ukažte jim, že je máte rádi skrze dárek. A pokud i přes všechny rady světa stále nepatříte do skupiny lidí, která má a bude mít dávání dárků v oblibě, zkuste druhého potěšit něčím, co je vaše silná stránka, něčím, co odráží vás. Jedině tak může být Váš dárek dárkem od srdce, a to je to nejdůležitější.

Na závěr bych celé toto téma uzavřela krásným motivačním citátem, který jsme u nás vytiskli na jedno tričko: "Je to srdce, které rozdává. Ruce už jenom dávají."

Kam dál?

Vyzkoušejte našeho průvodce výběrem dárku nebo rovnou vytvořte vlastní dárek v kreatoru.

Dárkový průvodce Začít tvořit